keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Laillisen katutaiteen luennon satoa.

Laillinen katutaide on terminä mielestäni melko huono, sillä se ei kuvaa riittävästi kaiken sen luovuuden kirjoa jota kaupungeista löytyy. Olenkin miettinyt erilaisia termejä jo pitemmän aikaa, kunnes tänään laillisen katutaideluennon jälkeen keksin mielestäni hyvä termin; Kaupungin luova haltuunotto.

Haltuunotto on tosin hieman liian väkivaltainen termi, joten ehkä kaupungin luova hyväksikäyttö olisi parempi. Hyväksikäyttökin kuulostaa toisaalta siltä, että kaupunki olisi vain jonkin hyväksikäytettävä möykky, joka ei hyötyisi taiteesta millään tavalla. Ehkä jopa päinvastoin kärsisi siitä?

Miten kuvaiisin sitä valtaisaa liikettä, joka ottaa käyttöön tilaa kaupungeissa?

Siinähä se tulikin! Kaupungin käyttöönotto. Tyhjien seinäpintojen, lyhtytolppien, sähkökaappien, torien, kauppojen, hyllyjen, nurkkien, kattojen ja viemärinkansien käyttöönotostahan laillisessa katutaiteessa on kyse. Siinä ei tuhota mitään, vaan pelkästään annetaan tavalliselle asialle uusi mahdollisuus toimia luovuuden välikappaleena.

Siksipä nimeänkin laillisen katutaiteen omassa pässäni kaupunkien käyttöönotoksi. Termiä saavat toki muutkin käyttää.


Olkoon tämä ensimmäinen luku uudessa Kaupungin käyttöönotto-opas -sarjassa.

Tänään pidin siis kaupungin käyttöönotto -luennon Tamyn kulttuuriosaston Laillinen katutaide -työpajan ensimäisessä kokoontumisessa.

Valokuvat on otettu tänään kaupungin käyttöönottokierroksella ja sateesta huolimatta saimme ihastella monimuotoista käyttöönottoa. Tulevaisuus tuo varmasti lisää hienoja teoksia tullessaan.


Muovailuvahamies matkalla Helsinkiin (surkea näky sateella).Ahmatti roskapönttö meinasi viedä syöttävän käden.Puistonpenkkisovellus jääkaappimagneettiruonoudesta.


Tärkeitä ohjeita jokaiselle.

Pikku vinkki vielä loppuun. Kuvia klikkaamalla voit katsella kuvia isommassa koossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti